forum.jezyk-rosyjski.com

Forum języka rosyjskiego
Obecny czas: Wto Wrz 07, 2010 3:55 am

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Cześć wszystkim :-)
PostWysłany: Śro Mar 03, 2010 8:22 pm 

Dołączenie: Śro Mar 03, 2010 8:09 pm
Miejscowość: Włocławek
:-) jestem Klaudia mam 18 lat, i chciałabym się z wami zapoznać.. Zanim postanowiłam się zarejestrować, przeczytałam wszystkie możliwe wątki. Jestem ''chora'', jak większość z was ''na rosyjski'' :P Chciałabym abyście pomogli mi w podjęciu chyba najważniejszej decyzji w życiu. Idąc do pierwszej klasy liceum sugerowałam się właśnie tym językiem, wylądowałam w podrzędnej szkole, ale wcale tego nie żałuje. Na pierwszej lekcji kiedy moja fantastyczna pani profesor, mówiła całe 45 min. tylko po rosyjsku. Przyznam się szczerze, że miałam łzy w oczach. Od razu wiedziałam, z czym będę wiązała przyszłość. Teraz jestem w połowie klasie II a moja fascynacja z dnia nadzień jest coraz większa.
Mam kilka pytań, i liczę że ktoś z was znajdzie chwilkę aby mi pomóc:)
Pierwszym pytaniem będzie UMK w Toruniu, czy UAM w Poznaniu? Jakieś opinie?! (jaki próg, ogólnie wszystko :P)..
Rozszerzona? czy podstawa? Lepiej zdać podstawę z dużą ilością pkt, czy a nuż noga się poślizgnie i z mniejszą ilością rozszerzenie?
Jaką książka pisana językiem rosyjskim jest najlepsza, jako lektura w wolnym czasie :)?

Pozdrawiam, i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

Temat postu: Re: Cześć wszystkim :-)
PostWysłany: Śro Kwi 14, 2010 8:37 am 

Dołączenie: Pon Lis 10, 2008 3:47 pm
Miejscowość: Toruń / Moskwa
O, witam, witam sąsiadkę z województwa ;)
Z takim zapałem to tylko na filologię rosyjską :D Ja jestem na 4 roku na UMK, natomiast moja rada jest taka - bliżej matury przejrzyj sobie programy studiów, porównaj, które Cię bardziej interesują i zdecyduj. Co zdawać? Kiedy ja szedłem na studia, UAM bez rozszerzonej matury był nie do pomyślenia. Jak jest teraz to nie wiem. Do nas biorą z podstawową, ale z drugiej strony to też nie jest do końca dobre, bo często ludzie mają potem zaległości z języka. Jak czujesz się na siłach - postaraj się o rozszerzoną :) Teraz się pomęczysz, ale wszystko zaprocentuje na studiach! :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość